top of page

Van saboteren naar manifesteren: kenmerken, oorzaken en oplossingen

Bijgewerkt op: 9 feb. 2021

Zelf-sabotage: jezelf ervan weerhouden je dromen en doelen te bereiken. Het staat bij vrijwel niemand hoog op zijn bucketlist maar we doen het onbewust vaker dan ons lief is. Hoe komt het dat we onszelf saboteren en hoe kunnen we een liefdevol leven manifesteren?


20 kenmerken van zelfsabotage

1. Je stelt dingen die je moet doen continu uit.

2. Je vermijdt naar de huisarts gaan of wacht er veel te lang mee. Terwijl je gezondheid één van de meest belangrijke dingen is die er zijn.

3. Je doet vooral dingen voor anderen, omdat je denkt dat dat hoort en je anderen niet teleur wilt stellen.

4. Je kunt geen complimenten ontvangen en bagatelliseert vaak ieder compliment. Probeer eens een compliment te ontvangen door dankjewel te zeggen!

5. Je vergelijkt jezelf continu met anderen

6. Je bent veel te kritisch op jezelf: het is nooit goed genoeg en kan altijd beter

7. Je leeft enkel op de automatische piloot en hebt geen richting of doel in het leven

8. Overmatigheid, oftewel alles wat we TE-veel doen. Binge-watchen, te veel of te weinig eten, teveel alcohol of drugs, teveel sporten, ons te vaak in risicovolle situaties begeven...

9. Je focust je niet op de dingen die echt belangrijk zijn. Onbelangrijke dingen vragen al je energie waardoor je de mooie en kleine dingen niet meer ziet.

10. Negativiteit. Er is altijd wel iets wat niet goed is of beter kan. Wat je aandacht geeft groeit, dus hoe meer je negativiteit toelaat, des te meer negativiteit er zal zijn.

11. Rommel in huis. Men zegt niet voor niets: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

12. Overwerken en nooit stoppen totdat het klaar is. Wanneer is het goed genoeg?

13. Overdenken. Altijd alles maar willen begrijpen, doorgronden en overzien. Durf in het nu te leven en heb vertrouwen dat jij alles wat je nodig hebt al in je hebt.

14. Je verspilt tijd om onbelangrijke zaken te perfectioneren. Good enough is the new perfect!

15. Je vraagt nooit om hulp. Je hoeft niet alles alleen te kunnen en te doen.

16. Je denkt zwart-wit, alles of niets.

17. Je durft niets nieuws uit te proberen, uit angst voor het onbekende.

18. Je durft je emoties niet te voelen en uiten. Kwetsbaarheid tonen vergt juist moed en is een kracht in plaats van een zwakte.

19. Je kleedt jezelf te koud voor de weersomstandigheden.

20. Je loopt weg als dingen niet volgens plan gaan.


Buiten deze 20 kenmerken zijn er nog zoveel meer vormen van zelf-sabotage, zoals lang piekeren, in bed blijven liggen of mensen toelaten in je leven die niet goed voor je zijn. Bovenstaande kenmerken dienen enkel als voorbeeld om je te laten zien dat er ontzettend veel verschillende vormen van zelf-sabotage zijn.


Oorzaken zelfsabotage

Meestal weten we wel dat bepaalde dingen niet goed voor ons zijn maar doen we ze toch. Soms gaat zelf-sabotage onbewust. Wat maakt dat we aan deze vorm van sabotage doen? Vaak blijkt dit (een combinatie van) verschillende oorzaken te hebben:

  • Gebrek aan zelfvertrouwen, zelfliefde en/of zelfkennis.

  • Dingen die je ooit in je jeugd hebt geleerd of meegemaakt.

  • Patronen van en ervaringen in vorige relaties.

  • Angst om te falen of juist te stralen.

  • Controle willen houden en niet durven loslaten.

Manifesteren kun je leren

Je gedachten werkelijkheid laten worden. Het is, net zoals leren fietsen, een skill die je kunt oefenen om vóór je te laten werken. Manifesteren is zorgen dat jij weet waar je behoeften liggen en zelf in staat zijn om datgene te doen en aan te trekken om jouw doelen werkelijkheid te laten worden.


Tips om van saboteren naar manifesteren te gaan

1. Word je bewust van je eigen gedrag en het fundament daaronder. Wat veroorzaakt mijn sabotage-gedrag? Wat zijn mijn overtuigingen en gevoelens die bij dat gedrag horen en wat is het gevolg daarvan?

2. Ontdek waar jouw behoeften, talent en drijfveer liggen en hoe je dat kunt benutten om jouw gedrag positief te veranderen.

3. Verzamel een team van fijne mensen om je heen die je aanmoedigen en steunen in hetgeen je probeert te leren. Durf je kwetsbaar op te stellen bij hen zodat ze je optimaal kunnen steunen.

4. Richt je dagelijks leven zo in dat er een balans is tussen dingen die energie kosten en waar je energie van krijgt. Een dag bestaat uit 24 uur, waarin je bijvoorbeeld een balans kan vinden in 8 uur slaap, 8 uur ontspanning en 8 uur werk. Ontdek welke verhouding tussen rust, inspanning en ontspanning voor jou werkt.

5. Breng routines in je leven aan waarbij je op een liefdevolle manier aandacht aan jezelf besteed. Neem de tijd om te ontspannen en dingen te doen waar jij blij van wordt. Doe aan yoga of meditatie, lees een boek, maak een wandeling, kook een gezonde maaltijd of neem simpelweg een paar minuten de tijd om te genieten van een kop thee.

6. Leef in het nu. Durf te vertrouwen, verlos jezelf van angst en geniet van het moment en de gelegenheid om nu iets te kunnen ondernemen. Ieder klein stapje in het nu, zorgt uiteindelijk voor een grote sprong.

7. Schakel hulp in. Loop je ergens tegenaan en weet je zelf niet goed hoe ermee om te gaan of hoe je iets kunt veranderen? Blijf er niet alleen mee zitten! Zoek hulp van een coach of in je omgeving. Het verschil tussen hulp van je omgeving of van een coach is dat je omgeving, vaak vanuit goede intentie, een adviserende functie heeft vanuit hun eigen denkkader en persoonlijkheid, waar een coach jouw onbewust belemmerende interne processen zichtbaar zal maken zodat jij juist zelf kunt leren en doen wat voor jou werkt.

8. Daag jezelf uit om eens in de zoveel tijd iets te doen wat je nog nooit heb gedaan. De wereld biedt buiten je comfortzone zoveel moois om te ontdekken. Ook jij bent het waard om te mogen leren, ergens goed in te zijn of juist fouten te maken!

“Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, waar we het allerbangst voor zijn. We vragen ons af: wie ben ik dat ik briljant, buitengewoon, aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn? Maar wie ben jij om dit niet te zijn? Dat je je kleiner voordoet dan dat je bent komt de wereld niet ten goede. Er is niets verheffends aan je kleiner voor te doen dan je bent, zodat de mensen om je heen zich vooral niet onzeker gaan voelen. Niet in slechts enkelen van ons, maar in ons allemaal. Als wij ons licht laten schijnen geven we anderen onbewust toestemming dat ook te doen. Als wij bevrijd zijn van onze angst bevrijd onze aanwezigheid automatisch anderen
- Marianne Williamson

Comments


bottom of page